Psyche, gezondheid en levensstijl

Voeding

Wat is een gezond levensstijl

 

Dat is in te delen in verschillende categorieën:

 1. Stress (early life stress) en ongemak
 2. Voeding
 3. Sport, beweging en ontspanning
 4. Hersenen, darmen, neurobiologie en neurodegeneratieve ziektes
 5. Hormonen en balans
 6. Psyche, gebeurtenis, gedrag, gevoel en gedachten.
 7. Spiritualiteit, levensovertuiging, vervulling en evenwicht
 8. De natuur, flora en fauna
 9. De wereld, de sociale en maatschappelijke relaties, beïnvloeding, omgeving, ontwikkeling, rollenpatroon en codes
 10. …………………….. Persoonlijke invulling, individualisme en er mogen zijn.

 

Voeding en genen

 • Micro- en macronutriënten zijn krachtige boodschappers vanuit de voeding, die door hun invloed op de celstofwisseling, de patronen van genexpressie veranderen.
 • Met nutriënten (vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren) uit de voeding kunnen we invloed uitoefenen op onze genen (Nutrigenomica).
 • Wanneer men in het nieuwe model van functionele geneeskunde ervan uitgaat dat voeding informatie is voor de genen, dan is zowel de taal als de boodschap dramatisch anders geworden. Het wordt er niet makkelijker op. De voedingsstof die voor de één gezond is, kan voor de ander belastend zijn, of zelfs gevaarlijke moleculaire boodschap zijn.
 • Voedingsmoleculen hebben interactie met de genen op verschillende manieren, niveaus en plaatsen. Functionele voeding, individueel tot op genetisch niveau aangepast, is in staat veel ziekten te voorkomen en te genezen.
 • Niet alleen lichamelijke ziekten, maar ook psychische en psychiatrische aandoeningen.

Om deze benadering ‘communiceren met de genen door middel van voedingsinterventies’ volledig succesvol te maken, is brede kennis nodig over de biochemische lichaamsprocessen en de  wijze waarop deze onderling met elkaar verband houden.

En deze items zal ik in de toekomst uitwerken.

 

Ter overdenking:

Gouden regels en zilveren gewoontes

Klein bolHoe word ik gezond, gelukkig, geliefd, geaard, gewenst, geaccepteerd, gevierd, geroemd, gehaat, gewoon, hoe vervul ik mijn dromen en wensen, hoe houd ik tegen dat waar ik zo ongerust of bang voor ben, hoe hou ik de demonen uit het verleden weg en de negatieve gedachtespinsels over de toekomst tegen. Hoe ga ik om met het verlies en dat wat ik nooit heb gekregen en gewenst. Bij de buren is het gras groener, dan bij ons thuis, me vrienden hebben het beter dan ik, ik voel me beter dan de ander, ik tel niet mee, ik word niet gezien, iedereen mag mij, ik ben de leukste, mijn schoonheid vervalt in jouw lelijkheid, van binnen ben ik mooier, aan de buitenkant zien ze de tranen niet, ik lach altijd, waarom ben ik nooit vrolijk, ik ben het vertrouwen kwijt  in mezelf, jij hebt mij dit aangedaan, de ander heeft mij verraden, vriendschappen zijn voor eeuwig, waarom kan ik geen vriendschappen krijgen, onderhouden of aangaan. Ik ben mezelf verloren, het leven is een loterij, kansen kan je creëren, ik ben totaal niet creatief, wijsheid zit van binnen, waarom heb ik geen opleiding kunnen doen, iedereen weet alles beter, ik heb nergens verstand van, mijn brieven zitten vol met taalfouten, ik typ liever want mijn handschrift is onleesbaar, waarom ben ik geboren, fijn dat  ik op deze wereld ben, de mensheid is slecht, we worden goed geboren, ik ben vol van mezelf, dik zijn is in de mode, mijn kleur, afkomst ras of verleden geef mij achterstand, waarom wordt ik nooit bruin in de zon, vakantie heb ik geen geld voor, ik heb een nieuwe telefoon gekocht, samen zijn is liefde, waarom houd jij niet van mij, ik geef je alles wat ik heb, ik heb nooit wat kunnen geven, ik gaf wat ik had, wat ik had werd me afgenomen, ik ben gelovig opgevoed, God waarom heeft  u mijn verlaten, in Gods paradijs zullen we eeuwig leven, ik wil niet dood want het leven is te mooi en ik ben bang voor de dood, karma is mijn vriend, ik doe soms dingen die eigenlijk niet mogen, ik heb een ziekte, gezondheid is onbetaalbaar, ik lach nooit mensen uit en ik veroordeel niemand, kijk die dikke daar in de sportschool, ik haat rodelen, waarom praten mensen over mij, ik krijg alle aandacht, de goedkoopste producten staan vooraan en worden gezien en gebruikt en kunnen geliefd zijn, ik leef zo gezond, even een sigaret opsteken, smaakt zo lekker bij de wijn en snacks, Ik ben zo vrijgevig, maar betaal geen cent meer, ik heb er echt alles voor over, zolang ik er geen moeite voor hoeft te doen, verstand komt met de jaren, ik ben niet te jong om het te begrijpen, ik ben zo bang verlate te worden, ik wil geen mensen om me heen, de mens is zo complex, ik heb iedereen door, je kan mijn gedachten niet lezen, mijn houding vormt ik hoe jij mij behandeld, ik kan niet voor mezelf opkomen, iedereen loop over mee heen, ik heb grenzen gesteld en leef volgens mijn eigen regels, waarom val ik niet af en hoe kom ik bij, de wereld is rond en toch val ik er niet af.

 

Bol rondIeder mens heeft momenten in zijn leven dat hij 1 van deze gedachtenis, gevoelens of momenten zal ervaren.

Het is niet waarom heb ik dat, maar hoe raakt het mij, wat is mijn aandeel en wie bepaalt.